Hur skyddar jag min dator från skadlig programvara?

Säkerhetsprogramvara

Installera säkerhetsprogram för att skydda din dator från skadlig programvara. Det kan hindra dem från att komma in, spåra filerna du laddar ner och skanna din nätverkstrafik.

Även om programvara är viktig, kanske det inte räcker. Kontrollera även andra säkerhetsinställningar.

Installera och uppdatera säkerhetsprogramvara

Säkerhetsprogrammet erbjuder effektivt skydd mot skadlig programvara. Artikeln berättar hur du installerar och uppdaterar programmet.

Före installationen måste rätten att kontrollera programvaran på produktens maskin beviljas. Följ licensavtalet och läs instruktionerna. Se till att programmen på maskinen är färska och kan uppdateras. Ta reda på förändringar och kompensationer för resursutnyttjande.

Ladda ner och arkivera nödvändiga filer i din webbläsare och starta installationen genom att följa dessa steg:

 1. Välj “Kör” och gå till mappen för programmet som ska installeras.
 2. Klicka på knappen “Installera”.
 3. Följ instruktionerna. Notera läsalternativen online i meddelandefönstret för hårdvara och alternativ för att få resultatet enligt dina enhetsinställningar.
 4. Vänta tills installationen är klar. Uppdatera säkerhetsprogrammet när det behövs. Tillämpa dessutom alla ändringar och ersättningar som krävs för att tillåta resursutnyttjande.

Njut av en helt skyddad dator nu!

Skydda dina enheter med ett antivirusprogram

Skydda din dator och andra enheter från skadlig programvara genom att använda antivirusprogram. Den upptäcker och tar bort skadlig programvara från din dator och nätverk. Dessutom identifierar den skadliga länkar på dina sidor och på andra enheter som är anslutna till nätverket eller Internet.

För bästa skydd, installera ett vanligt “molnbaserat” antivirusprogram på alla dina enheter. Programmet laddar automatiskt ned de senaste snabbkorrigeringspaketen varje gång de är tillgängliga. På så sätt får du ett pålitligt skydd som hålls på plats.

Installera en brandvägg

Installera en brandvägg. Det skyddar din dator från attacker som kommer utanför nätverket. En brandvägg bör ge rimligt skydd mot skadlig programvara.

Vi rekommenderar en av de program som finns på www.firewallsoftware.com. De erbjuder ett brett utbud av säkerhetsåtgärder. De skyddar också källnätverk och enheten från innehåll, särskilt för onlineshopping. Överväg att uppgradera till din nuvarande programvara för bättre säkerhet.

 1. Aktivera programmet på din enhet och anslut till nätverket enligt inställningarna.
 2. Installera programmet i webbläsaren enligt instruktionerna.
 3. Gå sedan till felstatus och övervakning enligt inställningarna.
 4. Öka säkerheten med tilläggstjänster. Till exempel med lösenordsskyddade funktioner och fasta prefixwebbplatser/tjänster.

Säkerhetskopiering

Säkerhetskopiering kan hjälpa till att skydda din dator. Det håller din data säker om din dator börjar bete sig konstigt. Eller om något oväntat händer.

I det här avsnittet kommer vi att diskutera hur vi kan använda säkerhetskopiering för att skydda vår dator från skadlig programvara.

Säkerhetskopiera dina data regelbundet

Säkerhetskopiering hjälper till att återställa datorn i svåra situationer. Regelbundna säkerhetskopior, program och personliga filer måste sparas, såsom textfiler och dokument. Det rekommenderas att ta dem till en extern enhet, t.ex. USB-minne eller molntjänst.

Det är lätt att ta säkerhetskopior för Windows- och Macintosh-system. Instruktionerna måste följas. Gå sedan ner till det knasiga: behåll den senaste säkerhetskopian och berätta för programmet när den ska låsas upp. Håll dig uppdaterad med alla nya funktioner.

Ett antivirusprogram bör också installeras för att skydda systemet. Välj en av de mest populära produkttillverkarna för din antivirusförsvarsstrategi. Inkluderar möjligheten att förhindra kryptering av bankuppgifter, med skadliga program borttagna manuellt.

Använd extern lagring

Backup är viktigt. Skydda din dator från skadlig programvara. Externa datorer, diskar och lagring är ett alternativ. Se till att dina filer förblir säkra.

En extern lagringsenhet är en enhet som är ansluten till datorn. Kan vara en hårddisk, extern hårddisk eller nätverksbaserad lagring. Vi rekommenderar att du köper bärbara diskar. De är pålitliga och kompakta. Skivorna har stor minneskapacitet. De är prisvärda.

Med personliga nätverksdiskar kan du automatisera säkerhetskopieringar. Du kan köra dem automatiskt i bakgrunden. Till exempel en gång om dagen. Genom att säkra ett yttre utrymme eliminerar du rädslan för att förlora. På grund av en plötslig distraktion.

Skydda dina data med ett lösenord

När du har skyddat din dator från skadlig programvara är det viktigt att du också skyddar dina data. Ett bra sätt att göra detta är att använda ett lösenord. Till alla mappar och filer på arbetsstationer. För att skydda person- och kunddata och konfidentiella dokument.

Lösenordet måste bestå av starka pekare enligt teckenkombinationer. Inklusive stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Tycka om @# &%. Välj inte enkla lösenord som finns på sociala medier. Lagra och spara inte lösenordet i textform på någon plattform (t.ex. Dropbox).

Se också till att du måste vara uppdaterad med Svåra instruktionerna. På så sätt kan du garantera säkerhet tack vare ett starkt lösenord. När du skapar ett nytt lösenord, följ reglerna för regnhanteringssystemet och förklara ordentligt varför intressenter måste vara riktigt säkra på sin identitet.

Webbplats och enhetshantering

För att skydda datorer från skadlig programvara är det bra att förstå de webbplatser och enheter som din dator används för. För att säkerställa kompatibilitet är det viktigt att använda webbplatser av hög kvalitet, kontrollera och uppdatera enheter regelbundet och hålla dem uppdaterade med de senaste hoten mot skadlig programvara.

Läs mer om detta nedan:

Använd alltid säkra webbplatser

Använd inte opålitliga webbplatser. De kan utsätta din dator för skadlig programvara. Var försiktig när du väljer en webbplats. Även om webbläsaren har skydd mot skadlig programvara kan det vara farligt att besöka opålitliga webbplatser.

Se till att filerna du laddar ner kontrolleras automatiskt. Detta skyddar dina personuppgifter när du publicerar banners och annonser. Nedladdning från säkra webbplatser håller din dator säker.

Uppdatera din programvara och dina enheter regelbundet

Håll din programvara och dina enheter uppdaterade. Kontrollera dem regelbundet. Följ instruktionerna från tredje part för att läsa e-postmeddelanden. Var försiktig med onlinechattar. Att öppna tillbehör innan man undersöker dem är extremt farligt.

De senaste mjukvarupaketen erbjuder nivåer av skydd mot skadlig programvara. Skydda dig!

Använd alltid starka lösenord

Användningen av starka lösenord är avgörande för att logga in på webbplatser och skydda enheter. Lösenordet kan innehålla olika tecken, siffror, specialtecken eller en kombination av ord. Lösenordet bör vara 12 tecken långt och bör ändras regelbundet. Använd ett annat lösenord för flera onlinetjänster.

Du behöver inte komma ihåg alla lösenord. Lösningen är med hjälp av tjänsteleverantörer för lösenordshantering som LastPass eller Dashlane. De lagrar dina lösenord säkert och hjälper till att hantera bortglömda referenser.

Undvik att dela information

Det finns många sätt att dela information online. De flesta är skadliga. Dessa ger en möjlighet för skadlig programvara att ta sig in i din maskin. För att undvika denna risk, skicka inte filer eller programvara till andra.

Nedan finns instruktioner om hur du skyddar dig mot skadlig programvara:

 • Undvik att dela information.

Dela inte personlig information

Att dela din personliga information online kan utsätta dig för många risker. Kommunikation och kontakt med andra kan bli lättare, men skadliga attacker kan också förekomma. Övervaka därför vem du ansluter till på molntjänster, sociala medier och onlineforum. Håll ett öga på att dela din information. Använd enkel inloggning om möjligt. Håll dig informerad om tjänsteleverantörernas säkerhetsåtgärder.

Ytterligare säkerhet kan erhållas med lösenord. Investera i högkvalitativa lösenordshanteringstjänster eller håll personlig information borta från internet. För ytterligare skydd kan du installera brandväggsprogramvara och hålla dig uppdaterad med obligatoriskt antivirusprogram.

Undvik att öppna e-postmeddelanden

Att öppna e-post är viktigt för att undvika skadlig programvara. Filer du inte förväntade dig kan innehålla skadlig programvara. De distribueras också i olagliga meddelanden som är avsedda att lura dig.

Så se till att du är säker på tillförlitligheten hos filerna du laddar ner innan du öppnar dem. Du kan alltid kontrollera filen du laddar ner genom att ge den till ett antivirusprogram och säkerställa datasäkerheten. Lämna inte personlig information direkt från mottagaren. Leta efter tecken som kan tyda på en bluff, som innehåll producerat av låssmeder eller humor.

Professionella leverantörer av antivirusprogram erbjuder uppdaterade instruktioner. Följ artiklarna på deras webbplatser för att skydda dig själv. Undersök även rabattkampanjer, onlineerbjudanden och annan relaterad information. Skydda dig själv med riskhanteringstekniker och lär dig hur du skyddar dig mot risker.

Ladda inte ner slumpmässigt innehåll

Internet erbjuder mycket fascinerande och underhållande innehåll. Men bland dem finns det också oförutsägbara och skadliga filer. De kan infektera din dator med skadlig programvara.

 • Ladda inte ner från tvivelaktiga källor.
 • Kontrollera innehållet med ett antivirusprogram.
 • Acceptera inte installation i webbläsarens popup-fönster.
 • Ladda inte ner gratisversioner av tvivelaktig programvara.
 • Leta alltid efter programvara på legitima och välkända uthyrningswebbplatser.
 • Sök på officiella webbplatser för välkända utvecklare.

Vanliga frågor

1. Vad är skadlig programvara?

Skadlig programvara är programvara som är utformad för att skada din dator. Det kan spionera på dina data, orsaka allvarliga fel i ditt system och till och med stjäla din personliga information.

2. Hur kan jag skydda min dator från skadlig programvara?

Du kan skydda din dator från skadlig programvara på följande sätt:

Installera ett uppdaterat antivirusprogram och håll det uppdaterat
Håll dig uppdaterad med programuppdateringar
Undvik att klicka på misstänkta länkar och ladda ner okända filer

3. Vad gör ett antivirusprogram?

Antivirusprogram skyddar din dator från skadlig programvara genom att hålla virus och annan skadlig programvara borta och kontrollera alla filer och program som är installerade på din dator.

4. Hur håller jag mitt antivirusprogram uppdaterat?

Du kan hålla ditt antivirusprogram uppdaterat genom att ställa in det så att det uppdateras automatiskt. Programmet söker automatiskt efter uppdateringar och nedladdningar och installerar dem på din dator.

5. Vilka är de vanligaste skadliga programmen?

De vanligaste typerna av skadlig programvara är virus, trojaner och spionprogram. Virus sprids på olika sätt, till exempel via e-postbilagor eller nedladdningar, medan trojaner smyginstallerar sig på datorn och gör att skadliga program kan laddas ner till datorn. Spionprogram, å andra sidan, spionerar på användarens data och skickar dem till hackaren.

6. Vad gör jag om min dator får skadlig programvara?

Om du får skadlig programvara på din dator är det viktigaste att köra ett antivirusprogram och köra en fullständig genomsökning. Programmet upptäcker skadlig programvara och tar bort den från din dator. Det rekommenderas också att byta lösenord och undvika att använda känslig information tills din dator är helt rengjord.